Vijesti

S. Arabija i UAE objavili paket pomoći Jemenu od 500 miliona dolara

509views

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji zajednički predvode koaliciju arapskih zemalja koje se bore u Jemenu protiv pobunjeničkog pokreta Huti, a koji kontrolira prijestonicu Sanaau, obećali su u utorak novi paket pomoći u hrani za tu zemlju vrijedan 500 miliona dolara.
Paket pomoći objavili su Abdullah bin Abdulaziz Al-Rabi’ah, generalni supervizor Centra za humanitarnu pomoć saudijskog kralja Salmana i Reem al-Hashimy, državni ministar za međunarodnu pomoć UAE, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Rijadu.

Već tri godine, Jemen, najsiromašniju zemlju arapskog svijeta, razdire krvavi rat između Huti pobunjenika i pristalica jemenske međunarodno priznate vlade.

Povremeni sukobi između Hutija i vladinih snaga izbijaju od 2004. Hutiji su u septembru 2014. preuzeli kontrolu nad prijestonicom Sanaaom i nastavili su napredovati ka jugu zemlje i drugom po veličini gradu u Jemenu, Adenu. U reakciji na napredovanje Hutija, koalicija arapskih država pokrenula je vojnu kampanju u 2015. kako bi porazila pobunjenike i vratila na vlast međunarodno priznatu vladu.

Kao rezultat sukoba, ubijeno je 10.000 Jemenaca, od kojih su većina civili, a milioni su ih raseljeni iz svojih domova, prenosi Reuters.

(FENA)