Stanje u Siriji

Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala osudu Assada

426views

Rusija je blokirala izjavu Vijeća sigurnosti UN-a koja osuđuje vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada zbog nedavnih raketnih i napada “bombama buradima” na civile, među kojima su i djeca, saopćili su diplomati u UN-u. Neusvajanje nacrta saopćenja koje su predložile SAD revoltiralo je Washington.

– Veoma smo razočarani da je saopćenje Vijeća sigurnosti koje izražava zgražanje brutlnošću i neselektivnom taktikom sirijskog režima protiv civila blokirano – izjavio je Kurtis Cooper, portparol američke misije u Ujedinjenim nacijama, prenosi Reuters.

– Te bombe buradi – i eksplozivni materijali koje sadrže – dodatno naglašavaju brutalnost Assadovog režima i upornosti u kojoj će istrajati u napadima na vlastiti narod, uključujući žene i djecu – kazao je.

– Sasvim sigurno, Vijeće sigurnosti bi minimalno trebalo biti u stanju da osudi takve akte – dodao je Cooper.

On nije izjavio ko je blokirao izjavu, iako je nekoliko diplomata u Vijeću izjavilo pod uvjetom da ostanu anonomni da je ruska delegacija zahtijevala izostavljanje bilo kakvog pominjanja Assadove vlade u nacrtu saopćenja, nakon čega su zapadne članice vijeća odlučile da povuku predloženi tekst.

Portparol ruske misije odbio je komentirati.

U nacrtu saopćenja izražava se “duboka zabrinutost eskalacijom nasilja u sirijskom sukobu od svih strana” i “zgražanje” nad zračnim udarima sirijske vlade u kojima je, prema navodima iz teksta, ubijeno više od 100 ljudi, među kojima i brojna djeca.

(Fena)