Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Rusija spremna ugostiti sirijske pregovarače

295views

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitaliy Curkin, obraćajući se UN-u, kazao je da je Moskva spremna ugostiti sirijske vlasti i predstavnike pobunjenika na pregovorima o izlazu iz krize u kojoj se Sirija nalazi od marta prošle godine.
„Mi želimo da sirijski narod na miran način dođe do rješenja tamošnje krize, bez vanjske intervencije“, rekao je Curkin.

Curkin se osvrnuo i na sirijsko posjedovanje hemijskog naoružanja i kazao da je ubijeđen da će Sirija „ispoštovati sve svoje obaveze koje joj pripadaju po Ženevskom protokolu“ o zabrani korištenja hemijskog oružja iz 1925. godine.

S druge strane, dopisnik agencije Anadolija javlja da je 135 sirijskih izbjeglica i sinoć stiglo u Tursku. Među izbjeglicama je bilo i nekoliko dezertera iz sirijske vojske koji su sa svojim porodicama spas potražili u Turskoj.

Sirijske izbjeglice su prenoćile u centru za smještaj hadžija u gradu Reyhanli, a jutros su prevezeni u kolektivne izbjegličke smještaje u Apaydinu i Sanliurfi.
Dopisnik agencije Anadolija je saopćio da je među sirijskim izbjeglicama bilo i pet ranjenika, koji su smješteni u bolnici u Reyhanliju.

(Anadolija)