Stanje u Siriji

Rusija protiv slanja raketa Patriot u Jordan

431views

Sjedinjene Američke Države poslat će ovog mjeseca projektile Patriot i borbene avione F-16 u Jordan zbog zajedničkih vojnih vježbi, ali bi u dogovoru s Ammanom mogle razmotriti mogućnost da ih tamo ostave i poslije završetka vježbi, rekli su u utorak američki zvaničnici.

Ta je izjava odmah naišla na oštru osudu Rusije, koja je Zapad optužila da slanjem oružja raspiruje građanski rat u Siriji.

Zajedničke vježbe „Eager Lion“ održavaju se svake godine, a u ovogodišnjim će od 9. do 20. juna učestvovati vojnici iz 19 država, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

„Ove redovne godišnje vježbe poboljšat će spremnost jordanske vojske, a ove nam je godine potrebno naprednije oružje“, rekao je za agenciju Reuters jordanski ministar informiranja Mohamad al-Momani.

Prva potvrda

Službeno nije objavljeno da će Patrioti i borbeni avioni biti povučeni iz Jordana nakon završetka vojnih vježbi, a američki zvaničnici su, kako navodi agencija Reuters, ostavili otvorenom mogućnost da tamo i ostanu.

Oni bi mogli poslužiti za odbranu Jordana, američkog saveznika koji podržava pobunjenike protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, od eventualnog raketnog napada u slučaju prekograničnog širenja sirijskog sukoba.

Odluka o slanju projektila Patriot u Jordan naročito je sporna Rusiji, glavnom Assadovom savezniku u svijetu, koja smatra da bi SAD i njihovi saveznici projektile mogli koristiti za uspostavu zone zabrane leta nad Sirijom, što bi bila prva potvrda direktne zapadne intervencije u sirijski sukob.

(AJB)