Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Rusija: Podrška Palestincima da se obrate UN

356views

Rusija podržava namjeru Palestinaca da se obrate UN radi priznanja nezavisnosti njihove države, ali uz uslov da ovakvo obraćanje ne bude zamjena za pregovore Palestinske uprave sa Izraelom, izjavio je predsjednik međunarodnog komiteta Savjeta Federacije Mihail Margelov.

Margelov je za “Glas Rusije” rekao da uspjehu pregovora odmaže odsustvo sloge između dominante grupacije Hamas u Gazi i vladajućeg pokreta Fatah.

Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredijelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967. godine.

Ministar spoljnih poslova Palestinske uprave Rijad el-Malki najavio je da će predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu podnijeti zahtjev za članstvo u UN 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine.

Izrael se čvrsto protivi takvom potezu.

(SRNA)