Vijestiiiiii

Rusija otvorena za mogućnost da Asad ode s vlasti u Siriji

365views

Rusija je otvorena za odlazak sirijskog predsjednika Bašara el-Asada s vlasti, ali nije u pregovorima s nijednom drugom zemljom o njegovoj sudbini, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

– Nikada nismo rekli ili postavili kao uvjet da Asad mora ostati na vlasti. To Sirijci moraju riješiti među sobom, rekao je Gatilov za agenciju Itar-Tass.

– Rusija ne održava nikakve kontakte ili razgovore s bilo kime o tome treba li Asad ostati na vlasti ili otići, kazao je Gatilov. Rekao je također da tranzicija vlasti po uzoru na jemensku vjerojatno ne bi funkcionirala u Siriji jer nitko od Asadovih suparnika nije voljan razgovarati s vladom.

Rusija, koja se dosad koristila pravom veta u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi zaštitila Asada, nalazi se pod pritiskom da mu uskrati podršku ili ga barem snažnije “stisne” da prihvati UN-ov mirovni plan.

Tranziciju u Siriji po uzoru na jemensku prvi je spomenuo američki predsjednik Barack Obama na nedavnom samitu grupe G8, a američki mediji navode kako SAD želi pridobiti rusku podršku za taj plan.

– To bi bilo dobro kada bi postojala politička želja na obje strane. Onda bismo mogli razgovarati o jemenskom modelu. Ali u Siriji takvu želju među opozicijom ne vidimo, kazao je Gatilov.

U Jemenu je predsjednik Ali Abdulah Saleh 2011. godine nakon višemjesečnih sukoba u zemlji pod pritiskom međunarodne zajednice, arapskih zemalja i u dogovoru s opozicijom pristao predati vlast svom potpredsjedniku u zamjenu za zaštitu od kaznenog progona. Potpredsjednik je potom imao obavezu raspisati predsjedničke izbore.

(Fena)