Vijesti

Rusija optužila SAD za ratne zločine u Siriji

779views

Ruska vojska, koja intervenira u Siriji kao podrška Vladinim snagama, objavila je da SAD sprečava sirijske izbjeglice da prime humanitarnu pomoć, uspoređujući to s “ratnim zločinima”.

Po Ruskom centru za pomirenje zaraćenih strana, humanitarna situacija je jako teška u području At-Tanfa, na jordansko-sirijskoj granici, gdje su razmještene jedinice međunarodne koalicije predvođene Washingtonom.

“Najhitnija je humanitarna situacija u području At-Tanfa a krivac je SAD, koji je tamo ilegalno rasporedio vojnu bazu i zabranio joj pristup na manje od 55 kilometara, oduzimajući desecima hiljada izbjeglica mogućnost da prime humanitarnu pomoć”, piše u saopćenju.

Tvrdnje lokalnog stanovništva
“Djelovanje američke vojske i takozvane međunarodne koalicije grubo je kršenje humanitarnog prava i moglo bi se nazvati ratnim zločinom”, nastavlja se u saopćenju poslanom ruskim novinskim agencijama.

Francuska agencija AFP navodi da Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana funkcionira pri ruskom Ministarstvu odbrane.

Centar te navode iznosi na osnovu tvrdnji lokalnog stanovništva.

Kako navodi ovaj centar, u toj oblasti je izbio sukob među pripadnicima različitih frakcija sirijskih pobunjenika i tom prilikom je ubijeno 13 sirijskih izbjeglica, 20 je ranjeno, među kojima je bilo i djece, a da im Amerikanci nisu pružili medicinsku pomoć.

(AJB)