Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Rusija izrazila zabrinutost zbog eventualnog napada na Siriju

615views

Rusija je izrazila “veliku zabrinutost” zbog izveštaja o sinoćnom izraelskom vazdušnom napadu na sirijsku teritoriju i poručila da će osuditi taj napad ako je do njega zaista došlo. 

“Rusija je veoma zabrinuta zbog informacija o napadu izraelske vojske iz vazduha na lokacije u Siriji, nedaleko od Damaska”, navodi u saopštenju rusko ministarstvo spoljnih poslova. 

“Ako ta informacije bude potvrđena, to znači da je riječ o napadu bez ikakvog razloga na teritoriju jedne suverene države, čime se grubo krši povelja UN i koji je neprihvatljiv, koji god da motiv stoji iza  njega”, navodi rusko ministarstvo. 

“Još jednom pozivamo na okončanje nasilja u Siriji, bez intervencije spolja – koja bi bila neprihvatljiva – i na početak dijaloga unutar  Sirije zasnovanog na dogovoru iz Ženeve od 30. juna 2012”, ističe  rusko ministarstvo spoljnih poslova. 

Sirijska vojska saopštila je sinoć da je izraelska avijacija u zoru bombardovala vojni istraživački centar između Damaska i libanske granice, dok američki i regionalni zvaničnici tvrde da je napadnut konvoj kamiona za koje se vjeruje da su prevozili oružje za pokret Hezbolah u Libanu. 

Oba izvora, po svemu sudeći, govore o istom napadu.

(RSE)