Vijesti

Rusija i Izrael dogovarili kontrolu južne pogranične regije u Siriji

737views

Izrael i Rusija postigli su dogovor da snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada vrate kontrolu nad južnom pograničnom regijom Sirije.
Izraelska televizija Kanal 10 javlja da su delegacije iz Moskve i Tel Aviva postigle dogovor da režimske snage uspostave kontrolu nad sirijskom regijom na granici s Izraelom, ali da na tom području ne bude stranih elemenata, uključujući iranske snage i libanski Hezbollah.
Isti izvor javlja da je Izrael zadržao slobodu da intervenira unutar Sirije u slučaju prijetnje po njegovu nacionalnu sigurnost.
S postignutim sporazumom je navodno saglasan i Assadov režim, ali do sada nema zvanične potvrde navoda izraelskih medija, prenosi TRT.
Sutra će izraelski ministar odbrane Avigdor Liebermen putovati u posjetu Moskvi i o situaciji u Siriji razgovarati s šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom.
Lavrov je jučer izjavio kako u južnoj pograničnoj regiji Sirije trebaju biti angažirane isključivo sirijske snage sigurnosti, što je na tragu rusko-izraelskog dogovora čija zvanična potvrda se tek očekuje.

(FENA)