Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Rusija želi reaktivirati Annanov mirovni plan za Siriju

265views

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da će tražiti ponovno aktiviranje mirovnog plana za Siriju u razgovorima sa visokim sirijskim diplomatom, kao i sa specijalnim predstavnikom Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju.

Glasnogovornik Ministarstva Aleksandar Lukaševič kazao je da je zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i da se očekuju njegovi sastanci i sa ostalim ruskim zvaničnicima.

Mekdadova posjeta Moskvi uslijedila je nakon sastanka specijalnog predstavnika UN-a i Arapske lige Ahdara el-Ibrahimija sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku i prethodi Ibrahimijevoj posjeti Rusiji narednog vikenda.

Lukaševič je kazao da Rusija podupire oživljavanje i provođenje mirovnog plana Ibrahimijevog prethodnika Kofija Annana, koji je bio odobren na međunarodnoj konferenciji u Genevi u junu. On je ponovo potvrdio protivljenje Moskve pozivima za Assadovo odstupanje s pozicije.
(Anadolija)