Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Iz minute u minutu - STANJE U SIRIJI

Rusija želi produžetak misije UN u Siriji

328views

Rusija je ostalim članicama Savjeta bezbjednosti UN proslijedila prijedlog rezolucije kojom bi se misija UN u Siriji produžila za tri mjeseca.

Duboko podijeljen oko sirijske krize, Savjet bezbjednosti mora da odluči o budućnosti misije UNSMIS najkasnije do 20. jula, kada ističe njen prvobitni mandat od 90 dana.

Kako javljaju agencije, ruski prijedlog o produžavanju misije UN u Siriji – UNSMIS zasniva se prvenstveno na obezbjeđivanju političkog rješenja u konfliktu režima i opozicije.

Ipak, mala je vjerovatnoća da će ruski prijedlog rezolucije zadovoljiti SAD i evropske članice Savjeta bezbjednosti, koje podržavaju rezoluciju po Poglavlju 7 Povelje UN. Takva rezolucija omogućava Savjetu bezbjednosti da odobri akcije u rasponu od diplomatskih i ekonomskih sankcija do vojne intervencije.

Rusija bi danas trebalo da ugosti Abdela Baseta Saida, glavnog protivnika sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas će se susresti sa Saidom, novim kurdskim liderom organizacije Sirijski nacionalni savjet.

Tu organizaciju sa sjedištem u Turskoj otvoreno podržavaju Zapada i arapske države.

(RSE)