Stanje u Siriji

Rusija dovodi sirijsku Vladu na ‘Ženevu 2’

308views

Rusija je odigrala ključnu ulogu u ubjeđivanju predstavnika sirijske Vlade da učestvuju u pregovaračkom procesu, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Ona je rekla da je Rusija odigrala ključnu ulogu u dovođenju predstavnika sirijskog režima za pregovarački sto.

“Oni su rekli da će to učiniti i doveli su ih za pregovarački sto”, navela je glasnogovornica State Departmenta.

Psaki je potvrdila da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar John Kerry održati sastanak 13. januara u Parizu.

Ovi razgovori bi prevashodno trebali biti posvećeni pitanjima koja se odnose na pripreme za mirovnu konferenciju o Siriji, nazvanu “Ženeva 2” i učešće predstavnika sirijske Vlade i opozicije u pregovorima, kazala je ona, prenosi Itar-Tass.

Psaki je istakla da se više detalja očekuje u naredna 24 sata.

Odustajanje opozicije

Opoziciono Sirijsko nacionalno vijeće neće učestvovati na mirovnoj konferenciji “Ženeva 2”, jer smatraju da sirijski režim i njegovi saveznici nisu pokazali posvećenost toj konferenciji, niti su preduzeli ikakve mjere uoči njenog održavanja.

“Učinili su upravo suprotno – dodali su dodatne stavke ‘Ženevi 2’, pod nazivom ‘borba protiv terorizma’, dok su nastavili držati ljude pod opsadom, izgladnjuju ih i na njih bacaju barel-bombe, te da okupiraju sirijsku teritoriju uz pomoć sektaških milicija, koje je režim doveo iz inostranstva, bez djelovanja arapske i međunarodne zajednice, koje bi zaustavile agresivne aktivnosti i zločine sirijskog režima”, navodi se u saopćenju SNV-a.

Dodaje se da Vijeće smatra kako ne postoji garancija da će mirovna konferencija uspjeti, te da stoga ostaju pri svojoj ranijoj odluci da na njoj ne učestvuju.

(Agencije)