Stanje u Siriji

Rusija će uložiti veto na rezoluciju da se sirijska vlada tuži pred ICC-jem

394views

Rusija će uložiti veto na nacrt rezolucije UN-a da se građanski rat u Siriji proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko dođe do glasanja u Vijeću siguirnosti, navela je u utorak novinska agencija Interfax riječi ruskog zvaničnika.

 Francuska je 12. maja predložila nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a kojim se traži da se trogodišnji sirijski sukob proslijedi ICC-ju radi eventulnog krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Rusija je već izrazila protivljenje tom prijedlogu, ali je izjava zamjenika ministra vanjskih poslova Genadija Gatilova dosad najjasniji nagovještaj veta.
 
– Nacrt koji je podnijet Vijeću sigurnosti UN-a neprihvatljiv je za nas, i mi ga nećemo podržati. Ako bude stavljen na glasanje, uložit ćemo veto – navodi Interfax riječi Gatilova.
 
Rusija je bila najsnažniji diplomatski simpatizer predsjednika Bashara al-Assada tokom rata, blokirajući – skupa s Kinom – tri rezolucije kojima se osuđuje vlada, prijeti se sankcijama i poziva se na odgovonost za ratne zločine.  
 
Rusija i Sjedinjene Države inicirale su mirovni proces koji je doveo do razgovora između vlade i njenih protivnika, ali je on propao, i rusko sporenje sa Zapadom oko Ukrajine dodatno je umanjilo šanse za njegov uspjeh, prenosi Reuters.

(FENA)