Vijestiiiiii

Rijaset IZ-a u BiH najoštrije osudio teroristički čin u Bugojnu

494views
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje teroristički čin podmetanja eksplozivne naprave ispred Policijske stanice u Bugojnu. Ugrožavanje ljudskih života, imovine i narušavanje sigurnosti je neprihvatljivo i počinioci takvih djela moraju snositi punu zakonsku odgovornost, zaključak je sa sjednice koju je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Mustafe Cerića, održao danas u Sarajevu.

Sa sjednice je poručeno da su državni organi dužni obezbijediti sigurnost građana i njihove imovine na cijelom području države Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Cerić posjetit će u utorak Bugojno i imamiti dženazu-namaz nevino stradalom policajcu Tariku Ljubuškiću, javila je Mina.

Rijaset je usvojio Prijedlog programa ramazanskih aktivnosti, utvrdio visinu nisaba za zekat za 2010/2011. godinu u iznosu 5.810 KM odnosno 2.970 eura.

Visina sadekatu-l-fitra za ramazan 2010. godine utvrđena je u iznosu od sedam, deset i 20 KM, odnosno u bošnjačkoj dijaspori najmanji iznos je deset eura ili odgovarajuća protuvrijednost u drugim valutama.

Na sjednici Rijaseta usvojeni su Prijedlog pravilnika o izboru vodiča za hadž i Prijedlog pravilnika o izboru ljekara za hadž.

(Fena)