Vijestiiiiii

Rijad zatvara ambasadu u Damasku

249views

Saudijska Arabija zatvorila svoju ambasadu u Siriji i povukla cjelokupno osoblje iz te zemlje, saopštilo je saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Zbog razvoja događaja u Siriji, Kraljevina Saudijska Arabija zatvorila je svoju ambasadu u Damasku i povukla sve diplomate i osoblje”, navodi se u saopštenju koje je prenijela državna agencija SPA, navodi Frans pres.

Savjet za saradnju arapskih zemalja Persijskog zaliva (Bahrein, Katar, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman i Saudijska Arabija) donio je odluku još početkom februara da “kao odgovor na eskalaciju nasilja” u Siriji, povuče svoje ambasadore iz te zemlje i protjera diplomate Damaska.

AFP podsjeća da je Saudijska Arabija u nekoliko navrata pozivala međunarodnu zajednicu na akciju protiv Damaska i naoružavanje pobunjenika.

Ranije danas u Rimu je saopšteno da je diplomatsko-konzularno predstavništvo u Damasku zatvorila i osoblje povukla Italija u znak protesta zbog represije sirijskih vladinih snaga nad civilima. Italija je još prošlog mjeseca opozvala svog ambasadora iz Sirije.

Do kraja prošle sedmice ambasade su zatvorile SAD, Britanija, Švajcarska i Kanada, u Pariz se vratio francuski ambasador, a Madrid je najavio da će Španija sniziti aktivnosti u ambasadi u Damasku, iako neće formalno zatvoriti svoju diplomatsku misiju.

(tanjug)