Stanje u Siriji

Rijad: Pomoć sirijskoj opoziciji u odbrani

370views

Saudijska Arabija je potvrdila u utorak da više neće stajati prekriženih ruku u pogledu sirijskog sukoba i da će pomoći opoziciji da se odbrani u trenutku kada bjesne sukobi oko Damaska, javlja Hina.

“Nećemo ostati prekriženih ruku već ćemo pomoći sirijskom narodu da se odbrani”, rekao je ministar vanjskih poslova Saoud Al-Faycal na konferenciji za novinare održanoj s američkim kolegom Johnom Kerryjem na zapadu kraljevstva.

 

Intenziviranje pomoći

Princ Saoud, čija zemlja podržava sirijsku opoziciju, to je rekao na sastanku u subotu u Dohi jedanaest zemalja koje podržavaju pobunu protiv režima predsjednika Bashara Al-Assada.

Te zemlje, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska i Saudijska Arabija odlučile su intenzivirati pomoć pobuni kako bi promijenile odnose snaga na terenu prije mirovne konferencije u Ženevi.

Nakon opasnih razvoja događaja u Siriji, princ Saoud je pozvao Europsku uniju da odmah primijeni odluku o ukidanju embarga na oružje i zahtijeva brzu i odlučnu međunarodnu reakciju.

Hezbollah, Čuvari iranske revolucije i neograničena podrška Rusije u naoružanju, sve to pridonosi masakrima Sirijaca, rekao je i optužio režim da istrebljenje sirijskog naroda.

U sukobu pokrenutom u martu 2011. poginulo je više od 93.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

(AJ Balkans)