Vijesti

Reisu-l-ulema zatražio od ambasadora Irana da spriječi unošenje razdora među Bošnjake (širenje šiizma)

484views

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je jučer ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini nj.e. Seyeda Hosseina Rajabia.

Ambasador Rajabi je prenio zadovoljstvo vodstva Islamske Republike Iran nedavno izrečenom presudom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću naglasivši da, iako izrečena presuda nije adekvatna težini i obimu učinjenog genocida i ostalih zločina, ona potvrđuje da su zločini učinjeni nad bošnjačkim narodom i drugim žrtvama. On je također izrazio i zadovoljstvo jačanjem ekonomske saradnje između dvije države, te izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina u što skorije vrijeme ukinuti sankcije protiv IR Iran. Ambasador Rajabi još jednom je naglasio da će IR Iran i dalje ustrajavati na podršci narodu Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema se ambasadoru Rajabiju zahvalio na posjeti i informacijama, te iskazao nadu da će postojeće sankcije biti uskoro ukinute. Reisu-l-ulema se i ovom prilikom zahvalio vladi i narodu IR Iran na pomoći u toku agresije na BiH i u periodu obnove države, te je istakao važnost da IR Iran nastavi sa pomaganjem Islamske zajednice u BiH, posebno u njenim nastojanjima da očuva duhovno jedinstvo Bošnjaka. Reisu-l-ulema je također ambasadoru Rajabiju posebno naglasio da Islamska zajednica očekuje da Iran pruži maksimalnu podršku na sprečavanju pokušaja unošenja razdora među Bošnjake, na što je ambasador uzvratio da narod u BiH u tom smislu može uvijek računati na prijateljsku podršku iz Irana.

(saff.,ba)