Vijesti

Reisu-l-ulema osudio srknavljenje džamije Al-Aksa

424views

Povodom upada izraelskih sigurnosnih snaga u džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, Kancelarija reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže: Džamija Al-Aksa je treći hram po važnosti za sve muslimane svijeta i bila je prva Kibla, pravac u kojem su se muslimani okretali prilikom obavljanja namaza(molitve).Upad izraelskih sigurnosnih snaga u džamijski prostor i nasilje koje je isprovocirano predstavlja drsko i sramno skrnavljenje svetosti džamije Al-Aksa, nepoštovanje osjećanja i tradicije svih muslimana svijeta i bahato prkošenje međunarodnoj zajednici.

Ponašanje političkih i vojnih zvaničnika Izraela prema džamiji Al-Aksa i palestinskom narodu je ispod svakog civilizacijskog nivoa, ono je sramotno i kompromitirajuće, prije svega, za jevrejski narod i jevrejsku kulturu i tradiciju.

Kancelarija reisu-l-uleme najoštrije osuđuje nasilje u kompleksu džamije Al-Aksa i traži da međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi poduzmu korake kako bi se u širem regionu Bliskog istoka otklonili uzroci nasilja koji generirajusukobe širokih razmjera i razaraju ovaj region,uz realnu prijetnju da se veliki dio svijeta gurne u sukobe i nasilje. Nasilje u Palestini je najvećim dijelom prouzročilo mnoge današnje sukobe i izbjegličke talase, stoga je otklanjanje uzroka ovog nasilja bitan uvod za stabilizaciju prilika i uspostavljanje mira u svijetu.

(Vijesti.ba)