Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijesti

Reakcija islamske uleme na zabranu ramazanskog posta u Kini

410views

Svjetska unija muslimanskih učenjaka (IUMS) je uputila najoštrije kritike zbog zabrane ramazanskog posta koju je komunistička vlast nametnula muslimanima u autonomnoj regiji Xinjiang.

U saopštenju za javnost, organizacija civilnog društva sa sjedištem u Kataru je zatražila od Kine da ispoštuje osnovne potrebe muslimana u pokrajini Xinjiang. Nametanje zabrane na ramazanski post i obavljanje namaza protivno je slobodi vjeroispovijesti koju garantuje i kineski ustav, ali i međunarodno pravo, ističu iz IUMS-a.

Pokrajinska vlada Kineske komunističke partije u Xinjiangu je protekle sedmice zabranila učenicima, njihovim učiteljima i državnim službenicima da poste tokom mubarek mjeseca ramazana.

IUMS je pozvala i Organizaciju islamske saradnje (OIC) i druge međunarodne faktore i grupe za zaštitu ljudskih prava da zaštite muslimane od politike kominističke vlasti u Kini i provinciji Xinjiang i “vjerskog i etničkog progona”.

Komunistička partija već neko vrijeme zabranjuje puštanje brate i nošenje burke na javnim mjestima.

Kineske vlasti već neko vrijeme stežu obruč oko provincije Xinjiang zbog sve učestalijih terorističkih napada koji se pripisuju ujgurskim muslimanima, koji čine dobar dio populacije ove provincije.

(TRT)