Vijestiiiiii

Reakcija Arapske lige na izjave Mitta Romneya

292views

Generalni sekretar Arapske lige Nebil el-Arabi izjavio je da nedavne izjave i stavovi republikanskog kandidata na sljedećim predsjedničkim izborima u SAD-u Mitta Romneya u vezi sa statusom Jeruzalema nikako nisu prihvatljive.

U obraćanju medijima, El-Arabi je istakao da je izjava američkog političara kako je “Jeruzalem glavni grad Izraela” u koliziji sa prijašnjim izjavama političara SAD-a, koji su priznali da je istočni Jeruzalem dio palestinskog teritorija koji je zauzet 1967. godine.

On je objasnio da su izjave Romneya u suprtonosti sa rezolucijama UN-a i svim postulatima međunarodog prava koje se odnosi na pitanje Palestine.
“Njegove izjave u okviru izborne kampanje za predsjendika SAD-a direktno gaze prava palestinskog naroda”, istakao je generalni sekretar Arapske lige.

El-Arabi je pozvao republičkog kandidata Romneya da odustane od stavova koji direktno prijete mirovnom procesu na Bliskom istoku i dijalogu među arapskim muslimana i arapskim katolicima u Jeruzalemu.

U okviru posjete Izraelu, prije održavnja izbora za predsjednika SAD-a, Mitt Romney je izjavio da je Jeruzalem glavni grad Izraela.


Sjedinjene Američke Države ne priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela, dok se ambasada SAD-a nalazi u Tel Avivu.

 (Anadolija)