Vijestiiiiii

Rastu tenzije između Sirije i SAD

130views

Sirija je optužila SAD da se miješa u njezine poslove nakon što je američki ambasador doputovao do grada koji je središte pobunjeničkih prosvjeda – Hame. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je posjeta ambasadora Roberta Forda “očiti dokaz” američkog miješanja u događaje u Siriji, javlja BBC.

Ranije je State Department saopćio da je Ford posjetio Hamu kako bi iskazao solidarnost s prosvjednicima. Iz toga je grada mnogo stanovnika pobjeglo u strahu od napada koje naređuje sirijska vlast. Oko grada se nalaze tenkovi, a najmanje 22 ljudi je ubijeno u dosadašnjim napadima koji pokušavaju ugušiti revolt građana.

Washington je saopćio da se Ford nada ostati u Hami na antivladinom prosvjedu koji se održava svakoga petka nakon molitve. BBC-jeva dopisnica iz Washingtona Kim Ghattas javlja da bi prisustvo američkog ambasadora moglo odvratiti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada od napada na grad svim snagama.

Ipak, potez je razljutio službeni Damask pa je ministarstvo vanjskih poslova saopćilo: “Prisutnost američkoga ambasadora u Hami bez dozvole je očiti dokaz sudjelovanja SAD-a u događajima u Siriji te njihovih pokušaja da povećaju tenzije, što ugrožava sirijsku sigurnost i stabilnost”.

(RSE)