Vijestiiiiii

Rasmussen: NATO nema plan za Siriju

365views

Strana vojna intervencija u Siriji nije “dobar put”, ocijenio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda (UN) nazvao stanje u toj zemlji građanskim ratom.

“Strana vojna intervencija nije dobar put za Siriju”, rekao je on u obraćanju australskim novinarima, dajući prednost političkom rješenju.

“Za sada ne postoji nikakav plan” za operaciju NATO-a u Siriji, dodao je.

“Usprkos svemu, odlučno osuđujem ponašanje sirijskih sigurnosnih snaga i nasilje nad civilima”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

‘Prava sramota’

“Ovo čemu svjedočimo prava je sramota i nema dvojbe da je sirijski režim odgovoran za gaženje međunarodnih zakona.”

Dan ranije zapovjednik UN-ovih operacija za očuvanje mira Herve Ladsous upozorio je na stanje građanskog rata u Siriji, gdje su se odnedavno višestruko zaoštrili sukobi Vladinih snaga i pobunjenika te bombardiranja pobunjeničkih uporišta.

Rasmussen, koji boravi u diplomatskoj posjeti Australiji, rekao je u vezi s tim da “s pravnog stajališta” nije siguran može li se govoriti o građanskom ratu u toj zemlji.

“No, sigurno je da je stanje u Siriji ozbiljno i da smo svjedoci užasnih djela za koja su odgovorni režim i snage koje su mu odane, te oštro osuđujem te čine”, kazao je.

Rasmussen je neuspjeh Vijeća sigurnosti UN-a da se dogovori o načinima jačanja pritiska na Damask nazvao “ozbiljnom pogreškom”, ocijenivši da bi Rusija mogla imati “presudnu ulogu” u uspostavi mira.

Najmanje 72 ljudi, većinom civila, ubijeno je u utorak u Siriji, dok su majka i njeno petero djece, kidnapirani prošle sedmice, također pronađeni mrtvi, saopćila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

(AJB)