Vijesti

Ramić: Prijedorske žrtve ponovo ponižene

345views

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron uvjetno je prihvatio ublažavanje kazne za 30 mjeseci osuđenom ratnom zločincu Milomiru Stakiću i time ponovo ponizio prijedorske žrtve i nanio težak udarac istini i pravdi u svijetu – rekao je Feni direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada Emir Ramić.

– To više nije Tribunal istine i pravde, već Tribunal nepravde i neistine – smatra Ramić.

Napominje da je Stakić osuđen za najteže oblike ratnih zločina te da je njemački sudac Wolfgang Schomburg potvrdio da je Stakić kao “predsjednik ratnih autoriteta postavljenih u Prijedoru 1992. godine, kriv za zlostavljanje, nasilno izbacivanje iz njihovih domova te ubistva Bošnjaka i Hrvata”.

– Zar se gospodine Meron može govoriti o smanjenju kazne ovakvom ratnom zločincu? To mogu uraditi samo nečasni, neprofesionalni ljudi – kaže Ramić.

On je komentirao i odluku Raspravnog vijeća Haškog tribunala u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kojom je odbacilo zahtjev Haškog tužiteljstva za otvaranjem dokaznog procesa u vezi prijedorske masovne grobnice Tomašica, otkrivene prošle godine.

Raspravno vijeće smatra da zahtjev za ponovnim otvaranjem nije u interesu pravde s obzirom da je postupak u završnoj fazi, budući da bi se odgodio dovršetak procesuiranja.

Ramić pita zar najveća masovna grobnica u BiH, ali i najveća grobnica u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Tomašica, nije “krucijalni dokaz za agresorsko genocidne namjere Radovana Karadžića, za genocid u Prijedoru”.

– Za preživjele žrtve i svjedoke genocida u Prijedoru Haški tribunal više nije mjerilo istine i pravde, već mjerilo nepravde, poniženja, nemorala i neljudskosti – ustvrdio je Ramić.

(FENA)