Vijesti

Radončić dao uputu Graničnoj policiji da ne izvrši nalog Štaba RS-a oko prelazaka granice

371views
O ovome se večeras oglasilo Ministarstvo sigurnosti BiH koje je istaknulo da je pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara BiH, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH.

“Također, vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova naše države, već se direktno obratilo Centru u Trebinju. Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Štaba za vanredne prilike RS”, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Zahtjev iz Republike Srpske, kako se naglašava, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

“Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje. Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”, kaže se u saopćenju.

(Klix.ba)