Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

“Zbrisana” porodica: NATO ubio još šest civila u Afganistanu

330views

Minber.ba – U današnjem zračnom napadu u provinciji Logar opet su stradali civili. Napad se desio tik iza ponoći, nakon sukoba između vojnika NATO-a i talibana u distriktu Baraki Barak, i u njemu je stradalo šest civila.

NATO je potvrdio napad, ali su naveli da ne mogu potvrditi broj poginulih. Ipak, naveli su da strane trupe “istražuju stvar”, ističući da NATO poduzima sve neophodne korake kako bi spriječio stradanja civila.

Sve korake osim zaustavljanja bombardovanja civila, naravno.

Najnoviji napad se desio nakon okršaja s talibanima, ali je nazvan napadom iz “odmazde”. To što je odmazda izvršena nad civilnom kućom i što je čitava jedna porodica “zbrisana” su ipak sitni detalji.

Afganistanska vlada je više puta tražila da NATO prestane sa zračnim napadima u naseljenim područjima. 

Iako je praksa bila smanjena tokom mandata generala Stanley McChrystal kao zapovjednika, opet je eskalirala nakon njegovog odlaska prošle godine, a inzistirano je da su afganistanski zahtjevi bili “nerealni”.

Izvor: Antiwar.com

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)