Vijestiiiiii

“Suze Somalije”: Erdogan napisao članak o patnji Somalijaca

452views

Redžep Tayyip Erdogan je u članku za američki časopis “Vanjka politika” čiji naslov glasi “Suze Somalije” ukazao na tragediju u Somaliji i predočio napore koje čini Turska kako bi osigurala pomoć toj zemlji. Erdogan piše “Turska je udvostručila napore da okonča patnju somalskog naroda, a ostatak svijeta bi trebao da je slijedi.”

Premijer Erdogan kaže da Turska želi da postane nada za djecu čiji uzrok patnje su glad i suša, za roditelje kojima je potrebna pomoć i za naciju koja je prepuštena sama sebi.

Erdogan je upozorio da je glad i suša u Somaliji uzrok smrti desetina hiljada ljudi, a 750 hiljada ljudi kojima prijeti ista sudbina predstavljaju ispit za civilizaciju i moderne vrijednosti.

Premijer Erdogan u članku koji sadrži i njegovu forografiju na plakatima u Somaliji ističe darežljivost turskog naroda iznoseći podatak da je Turska prikupila 280 miliona dolara pomoći za Somaliju, što bi trebalo služiti kao primjer i ostalim zemljama donatorima.

Navodeći da je Turska pokrenula veliku humanitarnu kampanju u Somaliji na polju zdravstva, obrazovanja i transporta, Erdogan piše da uspjeh ovog poduhvata direktno zavisi od uspostave sigurnosti.

“Suze koje sada teku iz zlatnog somalskog pijeska u Indijski okean, moraju prestati,” piše Erdogan, dodajući da bez obzira iz koje kulture dolazimo, ili gdje živimo, uvjeren sam da nam je zajednička obaveza, kao ljudskim bićima da olakšamo patnju u Somaliji.

(TRT)