Vijestiiiiii

“Moraju se uvažavati prava muslimanki u oružanim snagama BiH”

494views
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje da odgovorni u Ministarstvu odbrane BiH zaštite vjernike od medijske i svake druge zloupotrebe i da se poštuju prava muslimana na temelju najviših demokratskih standarda, zakonskih propisa i potpisanog Sporazuma o vjerskim aktivnostima muslimana u Oružanim snagama kojima se definiraju ljudska prava i vjerske slobode.

Rečeno je to jučer u razgovoru reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića i vojnog muftije Ismaila Smajlovića o aktivnostima vojnog muftijstva, statusu muslimana i tretmanu vjerskih obilježja u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prenosi Mina.

Cerić i Smajlović su naglasili da Islamskoj zajednici ne smetaju vjerska obilježja drugih i neprihvatljivo joj je ugrožavanje bilo čijih vjerskih sloboda, stoga očekuju da bosanskohercegovačko društvo bez predrasuda uvažava slobode i vjerska obilježaja muslimana, uključujući prava muslimanki u Oružanim snagama.

Vojni muftija je obavijestio reisu-l-ulemu o procesima u sistemu odbrane koji treba jasnije da definiraju pravila i procedure, te vjerskim obilježjima muslimana, u povodu neprimjerenog medijskog predstavljanja muslimanskih obilježja, kao što su bajrak Islamske zajednice, halal kvaliteta u ishrani, mahrama i druga obilježja muslimana.

Posljednji takav primjer je tekst objavljen u Večernjem listu prije dva dana pod naslovom „Pripadnice vojske s hidžabom rade u vojarnama u Kuti, Livču i Rajlovcu“, u kojem se u negativan kontekst stavlja prisustvo muslimanki u Oružanim snagama.

U razgovoru je naglašeno da je taj tekst tendenciozan i u suprotnosti s duhom demokratskih standarda, važećih zakonskih propisa i sporazumom između Rijaseta i Ministarstva odbrane o organizaciji vojnog muftijstva, čime se želi diskriminirati ili isključiti prisustvo muslimanki u Oružanim snagama.

Islamsku zajednicu zabrinjava prelijevanje islamofobičnih trendova ekstremnih grupa iz pojedinih evropskih zemalja u javni prostor Bosne i Hercegovine, rečeno je, među ostalim, u ovom razgovoru.

– Muslimani uz razumijevanje odgovornih rukovodilaca mogu da primjenjuju i provode propisane dužnosti muslimanima u pogledu ishrane i odijevanja. Nastojim koristiti pozitivna iskustva zemalja članica NATO-a i mi do sada nismo imali slučajeva koje nismo bili u stanju valjano riješiti – kazao je muftija Smajlović.
(FENA)