Vijestiiiiii

“Al-Nur – iznenađenje trenutka”: Uspjeh selefija zabrinuo sekulariste u Egiptu

423views

Minber.ba – Veoma dobar rezultat selefijskih stranaka na izborima u Egiptu je iznenadio i zabrinio tamošnje sekulariste, navode mediji u toj državi.

“Al-Nur – iznenađenje trenutka”, glasi naslovnica dnevnih novina Al-Shorouq, a koja govori o najvećoj stranci selefijskog pokreta.

Prema prognozama u egipatskim medijima, ta stranka bi mogla osvojiti i do 20 posto glasova na parlamentarnim izborima održanim u ponedjeljak i utorak u glavnom gradu Kairu, lučkom gradu Aleksandriji i drugim područjima.

Sa petinom glasova, selefije će biti na nivou liberalnih stranaka koji su otprilike isti broj glasova osvojili.

Dominantna sila će biti Stranka slobode i pravde Muslimanskog bratstva, koje je saopštilo da je osvojilo barem 40 posto glasova, prema preliminarnom prebrojavanju.

“Selefije su iznenađujuća snaga pobijedivši Muslimansku braću u nekoliko okruga”, navode novine u državnom vlasništvu Al-Ahram, ukazujući na natjecanje u konzervativnom uporištu Aleksandriji.

Al-Nur je bio dio koalicije Demokratskog saveza na čelu s Muslimanskim bratstvom, ali su istupili iz njega kako bi formirali vlastiti Islamski savez, koji poziva na uvođenje šerijatskog prava u ekonomskom i društvenom životu.

“Strah je da ako islamističke snage dominiraju novi parlament, to bi moglo dovesti do nedemokratskog sistema, koji je autoritaran u ime vjere”, rekao je Hassan Nafaa, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Kairu, za Al-Shorouq.

“Mi ne želimo zamijeniti Mubaraka s teokratskim i autoritarnim režimom”, dodao je on.

Izvor: AFP

Za minber.ba preveo i prilagodio: E.D.

(Minber.ba)