Vijesti

Putin: Tragediju u Afganistanu izazvalo američko nametanje vlastitih pravila i načina života

473views

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako aktuelna situacija u Afganistanu predstavlja tragediju i poraz koji je u toj zemlji izazvan time što su Sjedinjene Američke Države (SAD) tokom 20 godina pokušavale nametnuti vlastita pravila i način života, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom početka nove školske godine, Putin je danas posjetio školu u Vladivostoku, a u obraćanju prisutnim je komentirao i situaciju u Afganistanu.

Podsjetivši kako je američka vojska u Afganistanu bila 20 godina, Putin je kazao da je SAD u tom periodu pokušavao “modernizirati“ ljude koji žive u toj zemlji.

“SAD je ustvari u Afganistanu želio nametnuti vlastita pravila, način života i političke institucije. To nije ništa drugo donijelo, osim tragedije i poraza za SAD i Afganistan. Rezultat je bio nula“, kazao je Putin.

Rekao je i da je SAD doživio veliki poraz u Afganistanu zato što nije uvažavao historiju, kulturu, životnu filozofiju i tradiciju te zemlje.

“Neophodno je da svi shvate da je nemoguće takvo nametanje izvana. Potrebno je da stvari sazrijevaju, ako se taj proces želi ubrzati, onda treba ljudima pomoći. Da, to se moglo i trebalo raditi. Međutim, to se trebalo raditi na civiliziran način, strpljivo, bez žurbe, pažljivo i na bazi afirmativnog obrazovanja. Bez ovih faktora, skoro da je nemoguće doći do pozitivnog ishoda“, poručio je Putin.

(Agencije)