Vijesti

Putin pozvao SAD i NATO da snose troškove obnove u Afganistanu

616views

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak navečer Sjedinjene Američke Države (SAD) i Sjevernoatlantski savez (NATO) da snose troškove obnove u Afganistanu.

Putin, koji je u COVID samoizolaciji, video javljanjem je prisustvovao na dva samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), koji su održani u glavnom gradu Tadžikistana Dušanbeu

Izrazivši podršku uspostavljanju kontakata između SCO-a i Afganistana, Putin je naglasio da bi organizacija trebala udvostručiti napore u spriječavanju prijetnji terorizma, trgovine drogom i vjerskog ekstremizma koji potječu iz Afganistana, prenosi Anadolija.

Putin je rekao da bi SAD i NATO trebali snositi troškove obnove ratom razorenog Afganistana jer su uglavnom odgovorni za tamošnju situaciju.

“Podržavamo odluku o pokretanju iranskog procesa članstva u SCO-u, koja je podnesena na odobrenje Vijeću šefova država SCO-a“, poručio je Putin.

Izrazivši ozbiljnu zabrinutost zbog situacije u dolini Panjshir i općenito zbog najnovijih dešavanja u Afganistanu, Putin je pozvao na bližu saradnju između oružanih snaga zemalja članica SCO-a.

(FENA)