Vijestiiiiii

Pustošenje kuća: Bošnjaci u Trebinju meta napada

323views

Kuća trebinjskog povratnika Muharema Bijedića bila je tokom prvomajskih praznika meta nemilosrdne pljačke. Dok je bio odsutan, nepoznate osobe upale su u njegovu kuću u Bihovu i potpuno je opustošile. No, ono što je porodicu Bijedić još više uznemirilo jesu poruke ostavljene u domu.

Kako je Bijedić ispričao za “Avaz”, vandali su na nekoliko mjesta u njegovoj kući iscrtali grafite uvredljivog sadržaja, a riječ je o simbolima četiri S. Također, ostavili su u svakoj prostoriji po jedan metak!

– Ovi meci trebaju značiti da mi, povratnici, nismo poželjni u Trebinju. To jeste zastrašujuće, ali nikako me ne sprečava od povratka. Žele nas prestrašiti da se ne vratimo u Trebinje. Ali, u tome nisu uspjeli – poručio je Bijedić.

On ističe da su lopovi odnijeli kompletan inventar kuće, čak i sva sobna vrata i umivaonik iz kupatila! Čak su, navodi, spalili njegove lične dokumente koje je držao u kući.

– Pozvao sam policiju, koja je obavila uviđaj. Policajci nisu mogli vjerovati o kakvoj se velikoj krađi i devastaciji radi. Procjenjuje se da je napravljena šteta od oko 15.000 KM. Ali, uprkos činjenici da smo ovo doživjeli, policija nakon krađe nije nijednom došla da nas obiđe – govori Bijedić, koji dodaje da je već pet puta bio meta pljačkaša, ali da je ovog puta bilo najdrastičnije.

Trebinjski imam Husein ef. Hodžić obišao je ovog povratnika i ponudio mu pomoć. On je za naš list izjavio da je tokom nedavne posjete Trebinju o sve učestalijim napadima na bošnjačku imovinu lično obavijestio i američkog ambasadora Patrika Muna (Patrick Moon).

(Avaz)