Dawa

Pustite daije na miru!

451pregledi

Piše: Emir Demir

Prije svega, ovo nije generalno pravilo, ali su se mnogi od nas „nakusali paprene čorbe“ i ne žele više čak da je i pomirišu!
Naime, na naše da’ije se u zadnjem periodu toliko iznijelo potvora, toliko puta su pogrešno interpretirani, toliko puta su se njihove riječi stavljale u pogrešan kontekst, toliko puta su iskorišteni, a onda poput ambalaže odbačeni, toliko puta su gurnuti u vatru, a onda ‘braća’ podlo uteknu, toliko puta se govorilo u njihovo ime, zajednički i pojedinačno, da su se prevazišle sve granice!Više su nam se ‘otrcale’ uši od izjava poput: „Ove da(h)ije su za sve krive…“, „Da’ije su razjedinjene, kad će se više ujediniti…“ – ali, naravno, kada bi da’ije bile ujedinjene onako kako vodoinstalateri, automehaničari, šoferi i ostale zanatlije misle da se treba ujediniti.

Koliko puta su da’ije u najtežim trenucima ostavljene na cjedilu, koliko puta su naprosto popljuvani…. Koliko daija samo ima problema s materijalnim aspektom svog života, jer i oni imaju porodice i vlastite potrebe, a da im nije niko ni pritekao upomoć, dok se od njih očekuju, ni manje ni više, čudesa. Izgleda danas svi mogu profitirati od da’we, ali kad da’iju treba pomoći, onda je to grijeh koji je, izgleda, kod mnogih postao veći i od širka. Najveća ih vrtoglavica uhvati kada vide da se da’ija bavi nekim biznisom.
često kažem da naša braća traže od da’ija da budu meleki iz dva aspekta: Kada se radi o primjeni vjere i kada se radi o materijalnoj egzistenciji (jelu i piću)!
Subhanallah, koliko je danas samo onih koji su da’wu pretvorili u komercijalu! Žive od islama umjesto da žive za islam. Jedan mi tip nedavno reče: „Ma, meni se Ibnul-Kajjim baš i ne sviða, al’ je trgovina s njegovim knjigama danas unosan posao!“ Rekoh: „Onda si ti poput magarca koji nosi knjige!“
I koliko god su da’ije šikanirane od predstavnika tzv. tradicionalnog islama, još više su degradirani i diskriminirani od strane onih koji uz njih prividno pristaju.
Ako se da’ije imaju i za šta kriviti, onda ih treba kriviti što su iz ljubavi prema braći ponekada znali obezvrijediti svoje autoritete i spustiti se na nivo neznalica koje su se sa njima počeli raspravljati o značajnim pitanjima vjere. Kako ovdje dobro paše ona naša stara izreka: „Pusti horoza u kuću, pa će ti se i na tavan popeti!“
I, evo, kad su da’ije pokušale da ujedine trud preko zajedničkog web-portala, nakon dugog „iščekivanja“ od ostale braće, opet, po običaju, dobiše nož u leða. Sad oni isti koji su govorili: „Kad bi daije bile ujedinjene…“ podlo govore: „Ha, ha, evo i daije postali administratori!“ Najedanput daije nakon što bijahu jeftina postadoše deficitarna „roba“. ?!“ Najedanput su se pojavile riječi i o aktivnim i neaktivnim daijama. I naravno, ko postavlja parametre aktiviteta i neaktiviteta – opet naše zanatlije. Kao da se želi imati monopol nad da’wom i daijama.
I naravno, ne želim generalizirati, jer iz ovog što rekoh izdvajam sve one dobre i iskrene koji neumorno žrtvuju svoje imetke i vrijeme na putu istine.
Na kraju kažem: Ostavite da’ije na miru i vratite se svojim tradicionalnim zanatima. Ako hoćete da i tumačite Allahov din, onda zagrijavajate stolice najmanje desetak godina, pa možda Allah, s.v.t., uz iskrenost dadne i znanja. Dotle, ako nećete slušati i pomagati Allahovu vjeru, onda barem ostavite da’ije na miru od vašeg ezijjeta. Nek’ je Allah na pomoći!

Prvi put objavljeno: petak, 19 Listopad 2007 01:34