Vijestiiiiii

Prvi evropski ambasadori u Somaliji

473views

Ambasadori pet evropskih zemalja akreditirani su u Mogadišu prvi put nakon više od dvadeset godina, što je znak normaliziranja diplomatskih odnosa između Evropske unije i Somalije nakon građanskog rata koji je počeo 1991. godine.

Akreditiranje ovih ambasadora “šalje signal susjednim zemljama i ostatku svijeta da Somalija ponovo postaje normalna zemlja”, kazao je ovim diplomatama somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud kojeg je u septembru izabrao parlament.

Ambasadori Belgije, Francuske, Njemačke, Španije i Finske, čija je akreditivna pisma primio somalski predsjednik, imat će sjedište u Nairobiju, glavnom gradu susjedne Kenije, iz praktičnih i sigurnosnih razloga, prenosi agencija Fena.

Nakon pada diktatora

Sve ambasade u Mogadišu bile su prisiljene da zatvore svoje urede kada je počeo građanski rat nakon pada diktatora Siada Barrea 1991. godine.

Samo nekoliko zemalja ima danas svog ambasadora u Mogadišu: Turska, Etiopija, Iran, Jemen, ali nijedna evropska zemlja.

Vojno povlačenje pobunjenika Al-Shababa, koje su prije godinu i po regionalne afričke snage protjerale iz svih njihovih uporišta, stvorilo je nadu da će Somalija izaći iz rata.

(AJ Balkans)