Aktuelno

Prvi dan ramazanskog bajrama u gotovo svim arapskim državama je u petak 10. 09 2010 g.

586views
Većina arapskih država zvanično je objavila vijest da će četvrtak (09.09.2010.) biti 30. dan mjeseca ramazana, te da će u petak biti prvi dan ramazanskog bajrama. Kraljevski savjet Saudijske Arabije izdao je proglas da će sutrašnji četvrtak, 09.09.2010. biti upotpunjujući trideseti dan blagoslovljenog mjeseca ramazana, a da će u petak, 10.09. biti prvi dan mjeseca ševala za ovu godinu, odnosno prvi dan ramazanskog bajrama.

Također, i egipatsko vijeće za fetve je stava da će sutrašnji četvrtak biti upotpunjujući dan blagoslovljenog mjeseca ramazana za ovu hidžretsku godinu, te da će petak biti prvi dan mjeseca ševala, odnosno prvi dan ramazanskog bajrama.

U Siriji je vrhovni šerijatski kadija objavio da će četvrtak biti upotpunjujući dan blagoslovljenog mjeseca ramazana a da će petak biti prvi dan ramazanskog bajrama.

Katar, Kuvajt, Jordan, Libanon, Emirati, Jemen, Sudan, Bahrejn, Palestina, i vijeće muslimanskih učenjaka Iraka objavili su da nisu bili u mogućnosti da u srijedu navečer potvrde viđenje mlađaka za mjesec ševal 1431. hidžretske godine, što neminovno navodi na zaključak da je prvi dan ramazanskog bajrama u petak.

Na osnovu saznanja dobivenih metodama astronomskih studija i naučnih proračuna objavljenih prije nekoliko dana Libijski institut za astronomska proučavanja, obznanio je da će četvrtak biti prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog bajrama. Također je i Evropsko vijeće za naučna istraživanja i fetve na osnovu „pouzdanih astronomskih saznanja“ objavilo da će četvrtak biti prvi dan ramazanskog bajrama.

Izvor: http://islamtoday.net/albasheer/artshow-12-139059.htm

Redakcija web-portala minber.ba svim muslimanima i muslimankama diljem svijeta srdačno čestita ramazanski bajram moleći Uzvišenog Allaha da islamskom ummetu podari da naredne bajrame dočeka u miru, veselju i blagostanju.

Bajram šerif mubarek olsun – tekabbelallahu minna ve minkum!

 
Preveo: Smail L. Handžić