Aktuelno

Protesti protiv zabrane nikaba u BiH

479views
U ponedjeljek (26.7.), s početkom u 11 sati, u znak protesta protiv inicijative o zabrani nikaba u BiH, ispred zgrade zajedničkih institucija na Marin dvoru u Sarajevu, održat će se mirno okupljanje bh. građana. O zabrani nikaba u BiH će se odlučivati istog dana na sjednici Parlamenta BiH.

Inicijativu za zabranu nikaba, ili kako to zovu “odjeće koja onemogućava identifikaciju”, pokrenuo je SDS iz RS-a. Iniciijativa je u suprotnosti sa svim konvencijama o ljudskim pravima, i ugrožava posebno vjerska prava i slobode izražavanje vjere.

Zbog toga pozivamo sve građane BiH da dignu svoj glas protiv još jednog kršenja ljudskih prava muslimana i da se odazovu na poziv mirnog protesnog okupljanja u zakazano vrijeme pred Parlamentom BiH.

Skup je uredno najavljen i odobren od strane policijskih organa, a odgovornost za red i mir na skupu je preuzela Nađa Dizdarević, organizator skupa i presjednica udruženja za ljudska prava “Ravnopravnost za sve”, koje je u fazi osnivanja.
Svi oni koji žele da se dobrovoljno prijave za redare na tom skupu mogu da se jave administraciji IB-a,  a administracija će proslijediti podatke sestri Nađi.

Za IslamBosna.ba: Nađa Dizdarević

IslamBosna.ba