Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/wp-content/themes/bingo/templates/template_single_post.php on line 1022
Odjeća i ukrasi

Propis kraćenja kose kod žena?

1.57Kpregledi
Pitanje: Molim vas da mi pojasnite pitanje skraćivanja kose sa prednje strane kod žene muslimanke (koje se naziva i podšišavanje) kada kosa dopire do obrva. Da li je to dozvoljeno ili ne? Allah vas nagradio dobrom!
 
Odgovor: Što se tiče skraćivanja kose kod žene, nije poznata zabrana toga. Poznata je zabrana brijanja ženine glave, tako da je ženi zabranjeno brijati glavu (tj. skroz ukloniti kosu). Skraćivanje kose zbog njene dužine ili gustine nema zapreke, ali to skraćivanje mora biti na lijep način (tj. davati lijep izgled ženi) koji će ženu činiti zadovoljnom kao i njenog muža. Treba napomenuti da u tom skraćivanju kose ne smije biti poistovjećivanje sa ženama kjafirkama.

Ako je kosa duga ili gusta i žena skrati dio kose, nema zapreke, pogotovo ako znamo da duga kosa predstavlja ženi teškoću vezano za njeno pranje i češljanje.
Takoðer, dozvoljeno je skraćivanje kose koje će uljepšati ženu i zadovoljiti njenog muža, kao i nju samu.

A što se tiče brijanja ženine glave (tj. kompletno uklanjanje kose), to nije dozvoljeno osim u slučaju bolesti ili opravdanog razloga.

Od Allaha je uputa

(Šejh Bin Baz, ‘’Fetve o ženskim pitanjima’’, str. 170.)

Odabir i prijevod: Irfan Kasumović