Vijestiiiiii

Procesuirati nasilje nad muslimanima Arakana

280views

Američki advokat Stanley Cohen najavio je da će slučaj nasilja nad Rohingya muslimanima u Arakanu otvoriti pred međunarodnim sudovima. Cohen prisustvuje konferenciji u Istanbulu na kojoj se govori o pomoći muslimanima u Mijanmaru. Konferenciju je, inače, organiziralo Udruženje muslimanskih pravnika.

“Ljudi u Mijanmaru osjećaju se usamljeni, zaboravljeni i izolirani od svijeta.
Ovim malim koracima željeli smo pokazati Rohingya muslimanima da nisu sami, da ima neko ko misli na njih i ko želi pravdu za njih. Ovim programima želimo upoznati međunarodnu javnost sa svim što se događa i pozvati na prestanak nasilja u tom dijelu svijeta”, rekao je Cohen za agenciju Anadolija, ukazujući na važnost konferencije o Mijanmaru.

Cohen smatra kako svjetsku javnost treba upoznati sa događajima u Arakanu, te da cijela stvar završi na međunarodnim sudovima.

“U dugom procesu ove inicijative mijanmarska vlada bit će prisiljena da shvati da Rohingye nisu same i da nešto moraju poduzeti da bi ih zaštitili”, kazao je Stanley Cohen.

Cohen je naglasio da je Turska prva zemlja koja je otišla u Arakan i započela određene inicijative za pomoć tamoošnjim muslimanima. Dodao je da će taj početak pratiti i druge zemlje i da će to utjecati da se glas Rohingyamuslimana poveća.

(Anadolija)