Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Pripadnik NATO ubijen u Afganistanu

314views

Jedan pripadnik NATO snaga ubijen je kada je napadač u uniformi afganistanske vojske jučer otvorio vatru na trupe te alijanse na istoku Afganistana.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad koji se, prema afganistanskom ministarstvu odbrane, dogodio u provinciji Kunar.

Ti incidenti podstakli su nepoverenje između koalicije pod vođstvom SAD i njihovih afganistanskih partnera, kao i pitanja o spremnosti lokalnih snaga da preuzmu nadležnosti od NATO po isteku roka za povlačenje stranih trupa 2014.

NATO nije naveo detalje o jučerašnjem napadu, kao ni nacionalnost ubijenog vojnika. Alijansa navodi da je istraga u toku.

U 20 napada koje su izvele osobe prerušene u vojnike ove godine poginulo je 13 vojnika NATO. Poređenja radi, prošle godine je u 21 takva napada ubijeno 35 vojnika alijanse.

Prije dvije godine bilo je 11 napada i 20 poginulih, dok je 2007. i 2008. zajedno izvršeno ukupno četiri napada, uz četiri žrtve.

(RSE)