Vijesti

Preminuo ratni zločinac Drago Samardžija

294views

U Beogradu je jučer preminuo Drago Samardžija, optužen za ratni zločin na području Ključa. Preminuo je u 75. godini usljed srčanog udara, saopćili su iz Boračke organizacije RS.

Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini bio je komandant u Vojsci RS-a. Državno tužilaštvo ga je optužilo da je 1992. naređivao napade na nebranjena sela i zaseoke u kojima je živjelo muslimansko stanovništvo.

Riječ je o selima i zaseocima Ramići, Krasulje, Hripavci, Ošljak, Donji Biljani, Botonjići, Domazeti, Brkići i Jabukovica.

U optužnici je navedeno da je u njima ubijeno više stotina civila, a preživjeli su psihički i fizički zlostavljani. Dio njih je zatvoren u logor Manjača, a preostalo stanovništvo je prisilno iseljeno.

Također je istaknuto da su žrtve ubijene u napadima kojima je komandovao Samardžija ekshumirane iz više masovnih grobnica na području općine Ključ.

Optužnica je potvrđena u decembru 2013. godine, a teretio se za zločin protiv čovječnosti. Bosanskohercegovačkom pravosuđu je bio nedostupan.

(Vijesti.ba)