Vijestiiiiii

Premijer Tunisa prijeti ostavkom

396views

Tuniški premijer Hamadi Jebali je zaprijetio da će dati ostavku ako njegova partija Ennahda i druge političke stranke ne prihvate njegove prijedloge za privremenu vladu tehnokrata.

Premijer Tunisa je u sukobu sa svojom strankom zbog svog prijedloga za novu vladu, a kazao je u subotu da će je predstaviti “najkasnije do sredine sljedeće sedmice”, objavila je zvanična novinska agencija TAP.

Hiljade ljudi izašle su na ulice Tunisa u subotu kako bi dale podršku vladajućoj partiji Ennahda. Demonstracije su održane uz prisustvo jakih snaga sigurnosti.

Na transparentima su,  između ostalih, bili napisani i antifrancuski slogani “Francuska napolje” i “Mi smo nezavisni – nikad više kolonija” , kao odgovor na nedavne  komentare francuskog ministra unutrašnjih poslova.

Ubistvo lidera opozicije

“Mi smo protiv svakog nasilja i političkog progona. Sramotno je ono šta se juče desilo”, kazao je jedan demonstrant, govoreći o nasilju koje je izbilo na ukopu ubijenog lidera opozicije Chokrija Belaide.

Njegovo ubistvo  gurnulo je Tunis u neizvjesnost i nove postrevolucionarne nerede. Opozicija za ubistvo optužuje Ennahdu, koja to odlučno odbacuje.

Mnogi Tunižani ne kriju tugu zbog posljednjih dešavanja.

Lokalna stanovnica Hanane je kazala: “Tunis nije više isti kao nekad, što je žalosno i iskreno rečeno, plače mi se kada zemlju vidim u ovoj situaciji”.

Pojedini su mišljenja da je mnogi zloupotrebljavaju.

“Lopovi su čekali na ukop kao priliku da kradu i policija je činila šta je mogla, ali nisu mogli uraditi puno”, dodao je njen sugrađanin Karim.

Faten je rekla: “To se tako ne radi, iznenađeni smo i zabrinuti za Tunis. Neka nam je Bog na pomoći”.

(AJ Balkans)