Vijestiiiiii

Premijer Kuvajta formirao novu vladu sa samo 10 ministara

474views

Novi premijer Kuvajta Šeik Naser al-Mohamad al-Sabah formirao je danas novu vladu sastavljenu samo od 10 ministara, sa neznatnim izmjenama u odnosu na prethodni sastav, izvjestila je državna televizija.

Sva ključna ministarstva u prethodnoj vladi, koja je prije dvije sedmice podnijela ostavku u jeku optužbi za korupciju, su ostala ista, osim odlaska tri ministra koji su dali ostavku prije nekoliko dana, prenio je AFP.

Šeik Ahmad al-Humud al-Sabah, koji je u prethodnoj vladi bio ministar unutrašnjih poslova, preuzeo je i ministarstvo odbrane, dok je Šeik Sabah Haled al-Sabah zadržao funkciju ministra spoljnih poslova.

Bivši premijer Šeik Naser al-Mohamad al-Sabah i njegova vlada podnijeli su ostavku 28. novembra, na zahtjev brojnih demonstranata i opozicionih poslanika da napuste vlast zbog optužbi za korupciju.

Sedmicu dana kasnije kuvajtski emir Šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah raspustio je parlament, četvrti put za manje od šest godina.

Za sada još nije utvrđen datum novih izbora, koji, po zakonu, moraju da budu održani u roku od dva mjeseca od raspuštanja parlamenta.

(Tanjug)