Vijestiiiiii

Predstavljena nova Vlada Tunisa

584views

Mandatar za sastav tuniske vlade Ali Larayedh predstavio je u petak novu koalicionu Vladu, na čelu sa strankom Ennahda, nakon što je u posljednji trenutak postignut sporazum tokom pregovora koji su imali za cilj zaustaviti političku krizu.

“Predstavio sam predsjedniku dosje sa listom članova nove Vlade i sadržaj njenog programa”, kazao je Larayedh u televizijskom prenosu, nekoliko sati prije isteka roka za sastav vlade.

Larayedh je rekao da će nova Vlada voditi državu do izbora, koji će biti održani do kraja godine.

Novu Vladu podržava centralno-ljevičarska stranka Ettakatol i sekularna stranka Kongres za Republiku, koju vodi predsjednik Moncef Marzouki.

Larayedh je ranije rekao da su stranke postigle sporazum o političkom programu za novu Vladu.

Larayedh je 22. februara dobio zadatak da formira novu Vladu.

Dva ministra nezavisni kandidati

Nada da će Larayedh i njegova vladajuća stranka Ennahda formirati široku koaliciju izgledala je kompromitirana nakon što su tri političke stranke, kojima je zatraženo da se pridruže novoj Vladi, saopćile da napuštaju pregovore.

Samo su Ennhada i njeni sekularni saveznici u prethodnoj Vladi sudjelovali u pregovorima.

Ennahda je prihvatila da ministri unutrašnjih poslova i pravde budu izabrani iz redova nezavisnih kandidata.

Tunisom vlada politička kriza otkako je u februaru izvršen atentat na ljevičarskog političara Chokrija Belaida, koji je kritizirao prethodnu vladu.

Nakon ubistva Belaida, bivši premijer Hamadi Jebali podnio je ostavku, nakon što nije uspio formirati nepristrasnu vladu tehnokrata. Ennahda tada nije željela podržati njegove napore.

(AJ Balkans)