Vijestiiiiii

Predsjednik Turske Abdullah Gül u posjeti Bosni i Hercegovini

463views
U zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas i sutra boravit će predsjednik Republike Turske Abdullah Gül. U njegovoj delegaciji će biti i supruga Hayrűnnisa Gűl te brojna delegacija ministara u turskoj vladi , parlamentaraca i privrednika.Dolazak predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiran je za 11 sati, a ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima biće upriličena u rezidenciji Konak. U poslijepodnavni satima planirani su susreti članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Turske, sastanak državnih delegacija Bosne i Hercegovine i Turske te ceremonija potpisivanja sporazuma između dvije zemlje.

U 14, 25 biće upriličena press konferencija a medijima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i predsjednik Turske Abdullah Gül.
 
Nakon toga, turski predsjednik sastat će se sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH, obratiti u Parlamentarnoj skupštini, sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, te se zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem obratiti Poslovnom forumu privrednika BiH i Republike Turske.

U petak je predviđeno da se turski predsjednik u Sarajevu sastane s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, članovima Međureligijskog vijeća BiH te posjeti Turski univerzitet na Ilidži, nakon čega je planirana posjeta Mostaru. Predviđeni su susreti s gradonačelnikom Mostara i predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Mostara te obilazak starog dijela Mostara i Blagaja.

(Vijesti.ba)