Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Vijestiiiiii

Predsjednik Muhamed Mursi poništio dekret

298views
Predsjednik Egipta Muhamed Mursi je poništio dekret koji je izdao prošlog mjeseca, a koji mu je davao skoro neograničene moći i koji je izazvao val protesta širom zemlje.


Međutim, na konferenciji za novinare održanoj u Kairu je rečeno da će kontroverzni referendum o prijedlogu ustava ipak biti održan 15. decembra. Morsijevi kritičari su ga optužili da se ponaša kao diktator, a on je izjavio da samo pokušava očuvati revoluciju. Kako je rekao, dodatne moći su bile potrebne kako bi se revolucija provela do kraja.

“Ustavni dekret od ovog trenutka više ne važi”, kazao je Selim al-Awa, političar koji je vršio ulogu glasnogovornika na sastanku koji je Mursi održao za političke i javne figure Egipta.

Međutim, al-Awa je također napomenuo da će se kontroverzni referendum održati jer predsjednik nije u mogućnosti da ga odgodi na legalan način.

Ovaj sastanak su bojkotovali glavne vođe opozicije koji su ranije pozivali svoje pristalice na još veće proteste. Oni su željeli da se poništi i dekret i referendum. Iako je dekret poništen, neke odluke donesene dok je on bio na snazi još uvijek vrijede, prenosi BBC.

(Klix.ba)