Vijesti

Predsjednik Libana: Postoji mogućnost da je umiješan strani faktor

396views

Libanski predsjednik Mišel Aun izjavio je danas da će istragom o najvećoj eksploziji u istoriji Bejruta biti obuhvaćena i mogućnost stranog miješanja, dok stanovnici pokušavaju da dovedu u red svoje živote poslije detonacije.

Potraga za nestalima je pojačana, a spasioci pretražuju ruševine u trci da pronađu još nekog živog poslije eksplozije u kojoj su prije tri dana poginule 154 osobe. Seizmički udar se osjetio u čitavom regionu.

“Uzrok još nije utvrđen. Postoji mogućnost stranog miješanja preko rakete, bombe ili na neki drugi način”, rekao je Aun, a prenijeli su lokalni mediji.

On je rekao da će biti ispitano da li se eksplozija desila zbog nemara ili je riječ o nesrećnom slučaju. Aun je prethodno izjavio da je veoma eksplozivan materijal bio uskladišen u luci godinama na nebezbjedan način.

SAD su ranije objavile da ne odbacuju mogućnost da je riječ o napadu, a Izrael, koji je u prošlosti nekoliko puta ratovao s Libanom, demantovao je da je umiješan na bilo kakav način.

Mnogi stanovnici Bejruta kažu da je nemoguće da obnove svoje domove, a neki postavljaju pitanje da li državna uprava još uopšte postoji i napominju da u Bejrutu više ne postoji način da se radi i zarađuje.

(NN)