Vijesti

Predsjednik Austrije iskazao solidarnost sa muslimankama

491views
Ljevičarski bivši lider Partije Zelenih u januaru je preuzeo funkciju nakon tijesne pobjede nad svojim desničarskim protukandidatom, a sada je poručio kako je sloboda izražavanja fundamentalno pravo.

Govoreći pred studentima kazao je da će, ukoliko se eskalacija islamofobije nastavi, doći dan kada će biti potrebno pitati sve žene da pokriju glavu u znak solidarnosti sa onima koji to rade iz vjerskih razloga.

Ovo je kazao odgovarajući na pitanje jedne studentice o zabrani nošenja marame, sve češćoj temi u mnogim evropskim zemljama.

Iako je njegova izjava data prije mjesec, šira javnost je čula tek sada kada je emitovana na austrijskom kanalu ORF u prvoj epizodi biografskog dokumentarnog filma o predsjedniku.

Njegov glasnogovornik je također prenio da bi Van der Bellen volio kada bi se predstavnici muslimana u Austriji “jasnije izražavali” o neopravdanosti zločina u islamu, a vezano uz terorističke napade IDIL-a širom Evrope.

Upozorio je i na “rasizam s druge strane”, dajući primjer taksiste muslimana koji odbija da prevozi Jevreje. Austrijski predsjednik je istakao kako je to apsolutno neprihvatljivo.

(Klix.ba)