Vijesti

Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug

484views

U Tunisu su u nedjelju održani predsjednički izbori, a prema preliminarnim rezultatima dvije trećine prebrojanih glasačkih listića, niti jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, pa će predsjednik biti biran u drugom krugu izbora.

Prema preliminarnim rezultatima, u drugom krugu izbora u prosincu će se nadmetati lider partije Poziv za Tunis El-Baji Kaid es-Sibsi i aktualni predsjednik Mohammed Munsif el-Merzuki.

Sibsi je osvojio 42 posto, a Merzuki 34 posto glasova.

Oba kandidata su preko svojih izbornih stožera već priopćili da je izvjesno da će predsjednik biti biran u drugom krugu.

Dva kandidata su osvojili osjetnu prednost u odnosu na ostalih 25 kandidata, koliko ih je bilo na listi, a treće mjesto je osvojio lider Narodnog fronta Hamma Hammami sa devet posto glasova, prenosi Anadolija.

Borba za glasove ostalih kandidata

Međutim, sada se očekuje da Sibsi i Merzuki krenu u borbu za glasove eliminiranih kandidata.

Nedjeljni izbori su prvi demokratski predsjednički izbori u Tunisu nakon revolucije i pada režima Ben Alija.

Iz Vrhovne izborne komisije je saopćeno da su počeli ponovno prebrojavanje glasova, ali da za sada nema promjena u odnosu na preliminarne rezultate prvog brojanja.

Prema podacima Komisije, na nedjeljne izbore je izašlo 53,73 posto glasača u zemlji i 27 posto registriranih birača u inozemstvu.

Za poziciju predsjednika zemlje se natjecalo ukupno 27 kandidata, od kojih su se petorica prije izbora povukla iz utrke, ali njihova imena su se ipak našla na glasačkim listićima.

(Agencije)