Vijestiiiiii

Pravoslavna crkva nadomak Memorijalnog centra Potočari

303views

Crkva na Budaku, u neposrednoj blizini masovne grobnice u kojoj su pronađene žrtve srebreničkog genocida, ali i u blizini Memorijalnog centra Potočari, bit će izgrađena. Rezultat je to rješenja koje potpisuje ministrica prostornog uređenja RS-a Srebrenka Golić

Dobili smo odgovor od nadležnog ministrstva da se tom predmetu izdaju lokacijski uslovi za izgradnju crkve u Dugom Polju i ono što je naloženo jeste da Odjeljenje ide dalje u proceduru izdavanja građevinske dozvole, kazala je Hanisa Jahić, v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Srebrenica.

Podsjećamo, Općina Srebrenica je u dva navrata zabranila izgradnju ove crkve.

Ovo je vrlo opasno. Smatram da ministrstvo sada pokazuje da je u službi Srpske pravoslavne crkve, a nikako u službi građana. Posebno onih koji su iskazali svoje nezadovoljstvo. A znamo da postoji jedna peticija preko 100 građana MZ Potočari koji se izričito protivem kazao je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Srebrenice.

Srebrenica ima pravo žalbe Okružnom sudu u Bijeljini. A sudeći prema dosadašnjoj praksi, sumnjaju u pozitivan ishod.

Zašto se gradi crkva tamo gdje nema stanovnika Srba? Ima ih, ali mnogo dalje od tog mjesta. Toj crkvi su mnogo bliži nišani u Memorijalnom centru i Bošnjaci koji žive u mjestu Budak, nego što su to građani srpske nacionalnosti, kaže Duraković.

Jerej Aleksandar Mlađenović nije želio govoriti na našu televiziju.

(federalna.ba)