Vijesti

Prag: Protest zbog policijske intervencije za vrijeme džume namaza

396views

Oko tristotinjak muslimana u petak se skupilo blizu zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova gdje su klanjali džumu namaz. Skup je bio miran i učesnici su sa sobom nosili natpise, kao “samo knjiga” i “upozoravamo na ekstremizam i islamofobiju”. Uzrok ovih demonstracija bila je intervencija Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala prošlog petka za vrijeme džume namaza protiv Islamske fondacije i upad u njihove prostorije. Uhapšena je skupina od dvadesetak ljudi koja se nalazila u prostorijama, uključujući nekoliko diplomata iz Indonezije.

Predsjednik unije muslimanskih organizacija Munib Alrawi izjavio je da su muslimani zabrinuti zbog ovakvog postupka i nazvao policijsku akciju neosnovanom i neinformiranom.

Wahono Yulianto, predstavnik Ambasade Indonezije u Pragu izjavio je da su oni podnjeli žalbu Ministarstvu vanjskih poslova nakon što ga je policija zadržala 90 minuta.

Wahano je rekao da nisu dobili nikakvo upozorenje od policije prije upada u prostorije i da su ih policajci natjerali da legnu na pod kada su ušli u cipelama u prostorije gdje se obavljala molitva.

(Saff.ba)