Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/minber.ba/httpdocs/2020/wp-content/themes/minbertheme/templates/template_single_post.php on line 1084
Post

Post trudnice?

2.9kviews
Pitanje: Kakav je propis posta za ženu koja je u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće? Da vas Allah nagradi svakim dobrom! Odgovor: Što se tiče posta žene koja je u sedmom ili osmom mjesecu trudnoće, i na nju  se u potpunosti odnose argumenti u kojima se muslimanima naređuje post mjeseca ramazana, samim time ona je obavezna postiti. Ovo sve u slučaju da joj post ne predstavlja poteškoću ili da post ne šteti njenom zdravlju. Ako trudnica sigurno zna ili kod nje preovladava mišljenje da ne može postiti ili se boji za svoje zdravlje ili zdravlje djeteta(a to se dešava u velikom broju slučajeva kod trudnica, naročito onih koje su u kasnim mjesecima trudnoće), tada joj je dozvoljeno da ne posti. Dane koje nije postila napostit će nakon poroda, onda kada zdravstveno bude spremna da posti.

Napomena: Veliki broj žena koje su izostavile određeni broj dan posta u trudnoći ne napaštaju propuštene dane već izdvajaju keffaret – iskup tako što nahrane za svaki dan po jednog siromaha, a to je neispravno. Žena koja nije postila zato što je bila trudna, nakon što se porodi i zdravstveno bude spremna za post, napostit će propuštene dane, jer je iskupljivanje za propušteni post dozvoljeno samo u slučaju osoba koje su stare i iznemogle ili onih koje su oboljele od neizlječive bolesti, za koju povjerljivi liječnici kažu da je nezlječiva. Žena koja ostavi post zbog trudnoće, ne potpada ni u jednu od ove dvije kategorije.

 
Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.